Efter att Heston Blumenthal gav världen glass med smak av bacon och ägg har köttglassen varit ett faktum. På senare år har denna experimentella avart blivit allt mer populär. Nu kan man bland annat äta lakrits- och lungglass på en skånsk finkrog.
Enda sedan jag första gången hörde talas om superkocken Heston Blumenthals ägg & bacon-glass har jag fantiserat om att få smaka på den. Jag har snokat upp receptet, men ännu inte provat på att göra den själv. Dock är jag väldigt sugen.
Mindre sugen blir jag när jag läser om restaurang Bloom in the Park i Malmö som sedan i somras har lakritsglass med kalvlungbitar och hallon på menyn, tillsammans med kycklingleverglass och choklad- och blodkorvsglass…
Det är något med lungor, lever och andra inälvor som jag känner mig lite tvekande inför. Ja, eller äcklad, om jag ska vara helt ärlig. Därför är dessa glassar är så jobbiga att läsa om för mig.
Jag har tidigare hört att kökschefen Titti Qvarnström tillverkar de mest fantastiska, innovativa glassar man kan tänka sig. Och jag är sugen på att besöka restaurangen enbart för att få smaka dessa. Men samtidigt… Alla dessa inälvor.
I en mycket intressant och välskriven artikel i Sydsvenskan berättar Titti Qvarnström om hur köttglassen kom till.
Det började lite som ett skämt. Restaurangen tillverkade en blomglass åt en blomsteraffär i stan, och när köttleverantören på skoj sa att han också ville sälja Bloom in the Park-glass så tog Titti honom på orden. En dag ringde hon och berättade att det fanns köttglass att hämta.
– Vi stod som barn och provade, det var jättehäftigt, säger Jan Olof Olsson, ägare av Kött- och viltspecialisten som nu även kan titelera sig glassåterförsäljare. Ungefär femtio bägare med olika typer av köttglass tillverkas varannan vecka, och de säljs endast hos Kött & Viltspecialisten.
I helgen som gick var Bloom in the Parks köttglass med och tävlade i Skånskt Mathantverk 2013. Där fick glassen se sig besegrad av den ekologiska drycken Hallonfröjd.
Egentligen är köttglass ingen nytt på menyn. Precis som många andra gourmetrestauranger har Bloom in the Park serverat gåsleverglass i flera år. Ett bra recept på en sådan finns i Jan Hedhs bok Glass – Passion.
Annars måste nog baconglassen anses vara den främsta av alla köttglassar. Glassen har sitt ursprung i ett aprilskämt, men togs upp i finrummet genom superkocken Heston Blumenthals snille. Hans version av Bacon & egg ice cream har blivit världskänd, och kombinationen glass och bacon finns nu att avnjutas på allt ifrån de finaste Michelinkrogarna till amerikanska Burger king.
Något som kan skapa viss förvirring: köttglass kan också vara en kraftigt reducerad oxbuljong som används för att glasera kötträtter, eller som smaksättare i sås.
Glassen på bilderna är överbliven chèvreglass toppad med rödvinssås och fabrikstillverkad, fryst köttbulle. Syftet var endast att illustrera denna artikel med något. Kombinationen rekommenderas ej….
Recept på Heston Blumenthals Bacon & Egg ice cream hittar du här.
Recept på Bloom in the Parks Bacon- och karamellglass hittar du här.